איסוף מידע
יש לאסוף מידע ממקורות מידע מגוונים: ספרים, כתבי עת, אנציקלופדיות מדעיות, אינטרנט, מומחים, אנשי מקצוע, סרטים, קלטות ועוד.
יש למיין את המידע שנאסף על פי מידת הרלוונטיות שלו לשאלת החקר.
מאפייני מידע שונים
אנו כל הזמן משתמשים במידע ממקורות שונים - קוראים מידע, שומעים מידע, מעבירים מידע.
אך האם כל סוג מידע דומה למשנהו? התשובה היא לא!
אנו משתמשים במידע ממקורות שונים בהתאם לצרכים שלנו וחשוב מאד שלא לערבב בין אלה לאלה.
לא נורא אם נצטט מחקר בנושא מסוים במהלך שיחה במהלך מסיבת חברים, אך בהחלט נורא אם נערבב בין דעה לבין עובדה כשמדובר בהחלטות טיפוליות מקצועיות. אז איך נאפיין סוגי מידע?
עובדה (Fact) לעומת דעה (opinion)
עובדה מבוססת על נתונים מוחשיים הניתנים להוכחה. דעה לפעמים נראית כמו עובדה אך למעשה היא מבוססת על שיפוט אישי.
מידע אובייקטיבי לעומת סובייקטיבי
מידע אובייקטיבי בדרך כלל נישען על נתונים (עובדות) ואמור להציג את כל הצדדים של נושא מסוים. לעומת זאת, מידע סובייקטיבי בדרך כלל נישען על דעה של אחר/ים ומהווה סוג של ניתוח של של עובדות.
מידע ראשוני לעומת מידע משני
מידע ראשוני הוא מידע ממקור ראשון, מידע שנלקח בצורתו המקורית.
לדוגמא: סיכום של הרצאה בכיתה שאני שמעתי, ראיון עם מומחה, דיווח של תוצאות מחקר, יומן, עדות, ציור מקורי, מאמר של כתב שטח בעיתון על אירועים במהלך התרחשותם.
לעומת זאת, מידע שניוני הוא מידע שהופק מהמקור הראשוני (ניתוח, סיכום, תקציר, בדיקה)
לדוגמא: סיכום שלקחתי מחבר ששמע הרצאה בה לא נכחתי בעצמי, מאמר בעיתון המנתח מצב או אירוע, ביקורת על סרט או אמנות, מאמר סקירה העושה שימוש במחקרים של אחרים.
אגב, אין בחלוקה הזאת בכדי לומר שמקור ראשוני הוא אמין יותר ממשני. אין בהכרח קשר בין זה לזה ומקור משני יכול להיות מאד מוצלח - תלוי למה ישמש.
התאמת מקור המידע לסוג המידע הנדרש
איך אדע איזה מקור מידע מתאים למה שאני זקוק? אין תשובה חד משמעית לשאלה זו, ויתכן שיש מספר אפשרויות לכל סוג מידע נדרש, אך באופן כללי ניתן להתאים באופן הבא:
אינטרנט
זהירות: מקורות מפוקפקים באינטרנט. עליכם להיות מודעים לחיסרון בשימוש במנועי חיפוש כלליים באינטרנט. בניגוד לכתבי עת אקדמיים, שכמעט תמיד מפרסמים מאמרים רק לאחר הליך שיפוט מקצועי בידי מעריכים מוסמכים, מקורות רבים המאותרים במנועי חיפוש אינם עוברים הליך של הערכה וסינון.
יש להיזהר ממקורות שאינם מהימנים (ויקיפדיה, בלוגים וכו') לכן יש לקחת מידע אך ורק מאתרים מאושרים ומהימנים.
חשוב לזכור: איסוף רשימת הקריאה (הביבליוגרפיה) איננו מסתיים בשלב זה. יש להניח שבמהלך התגבשותם של הרעיונות, ובעיקר תוך כדי קריאת ספרות המחקר, יתעורר צורך בחיפוש ביבליוגראפי נוסף.