top of page

ראשי פרקים

יש לכתוב חמש-שש שאלות או השערות הנובעות משאלת החקר וממקורות המידע ולארגן אותן בסדר הגיוני. שאלות / השערות אלו צריכות להתייחס להיבטים המרכזיים של השאלה הנחקרת, והן יהוו ראשי פרקים לעבודה.

 

ראשי פרקים ומתווה העבודה

להלן מספר עצות ליצירת ראשי פרקים ומתווה לעבודה. העצות אינן מחייבות ומהוות דרך אחת, אפשרית להתקדמות בעבודה.

 

רישום רעיונות

שלב זה כולל העלאת כל רעיון העולה במוחכם באותו רגע, ללא תכנון מראש וללא קביעה אם לרעיון יש נגיעה ישירה והדוקה לעניין המרכזי וללא תשומת לב לסדר הרשום. יש שרעיון גורר רעיון תוך כדי תהליך החשיבה העצמית ויש שרעיונות חדשים נוספים תוך כדי קריאת מקורות. מומלץ לרשום כל רעיון בשורה נפרדת בחלקי משפטים ולאו דווקא במשפטים תחביריים מלאים, כדי לא לפגום בספונטאניות וברצף המחשבתי. לעומת זאת, לא כדאי לוותר על בהירות הניסוח כדי שתזכרו למה בדיוק התכוונתם, ולא תצטרכו להתעכב ולהקדיש זמן לשחזור הרעיון. גם אם לא הצלחתם לאתר שאלות חדשות, מומלץ להתחיל לכתוב את הטיוטה הראשונה לפי ראשי הפרקים שקבעתם. פעמים רבות תגלו כי רעיונות חדשים צצים תוך כדי כתיבה.

 

ניפוי רעיונות

לאחר שכתבתם את הרעיונות עליכם לברר מה באמת רלוונטי לנושא הנדון ומה מיותר לחלוטין:

  • רעיונות שלא שייכים לנושא - ימחקו.

  • רעיונות חוזרים – ימחק אחד מהם.

  • רעיונות משלימים - יהפכו לרעיון אחד.

מיון

סדרו את הרעיונות לפי סדר הגיוני מסוים ועל פי מכנה משותף. קבוצה של רעיונות המסתדרים לפי תוכנם ליחידה אחת יוכלו להיות ראש פרק ראשי, שיחולקו לפרקי משנה.

מתוֶוה

מתוֶוה העבודה מהווה כמין דגם מוקטן של כל העבודה. לאחר השלמת מבנה ראשי הפרקים ופרקי המשנה, אתם נדרשים להרחיב אותם ולשרטט את מהלך העבודה ביתר פירוט. לגבי כל אחד מראשי הפרקים, תכננו בפירוט מה תכניסו בו (מקורות רלוונטיים, תיאור דעות מרכזיות, עובדות, ניתוח וביקורת, וכדומה), ורשמו בתמציתיות ג את האופן שתעשו זאת (סדר הופעת הדברים, המקורות המרכזיים ביותר לפרק, וכדומה). עליכם לקשר מקורות עליהם מתבססת העבודה אל ראשי הפרקים הרלוונטיים.  המתוֶוה ירכז את המידע שדליתָ מן המקורות ויהווה עוגן מארגן למחשבותיך. 

bottom of page