top of page

עבודת חקר - רקע

למידה בדרך החקר היא למידה פעילה של לומד או קבוצת לומדים, והיא מכוונת להבניית ידע חדש במתודה מדעי: זיהוי וניסוח בעיה, שאילת שאלות, ניסוח השערות, תכנון תהליך מחקר לאישוש ההשערות, איסוף ממצאים וניתוחם - סינתזה של הידע. למידה בדרך החקר מאפשרת פיתוח של חשיבה רציונאלית, יצירתית, ביקורתית ורפלקטיבית בנושאי הלמידה וכרוכה בחיפוש פתרון לבעיה

במהלך הלמידה בדרך החקר מתמודדים התלמידים עם בעיות מורכבות הכרוכות בקבלת החלטות לגבי בחירת נושאים )רצוי שנושא החקר יהיה רלוונטי לחיי התלמידים או שיעורר עניין אישי אצל התלמיד(, מקורות מידע ושיטות מחקר.

בתהליך החקר התלמיד לומד להציג שאלות, לבחון אותן, לחפש להן מענה, להסביר תהליכים, לאתר ולאסוף מידע ממקורות שונים, לעבד ולארגן מידע זה מחדש ולהציגו באמצעים מגוונים.

בכתיבה של עבודת חקר נדרש שימוש בלשון נהירה וברורה ושימוש באוצר מילים המעיד על תהליך של חשיבה ושקילה.

עקרונות מנחים בלמידת חקר

1. למידת חקר היא תהליך למידה מתמשך, המפתח אצל הלומדים חשיבה ביקורתית, חשיבה יצירתית ומיומנויות של פתרון בעיות.תהליך זה מפתח לומדים עצמאיים בעלי כישורי חשיבה כגון:שאילת שאלות,בניית טיעונים,הסקת מסקנות ועוד.

2. בתהליך עבודת החקר המורה הוא שותף ומלווה, מנחה ומכוון, יועץ ומעריך של התהליך ושל תוצריו.

3. ההערכה בלמידת החקר מתייחסת הן להערכת התהליך והן להערכת התוצר. ההערכה המתמשכת מעצבת את תהליך הלמידה וההוראה. בתהליכי ההערכה שותפים תלמידים – עמיתים ומורים. מסגרת למידה כזו מאפשרת קשר בלתי אמצעי בין השותפים לתהליך הלמידה.

4. יתכן מגוון של תוצרי חקר, שהעבודה הכתובה היא רק אחד מהם. התוצרים יהיו בהתאם למטרות הלמידה ולמהות הנושא הנחקר ובלבד שילוו בתהליכי למידה, כתיבה ותיעוד.בלמידה בגישת החקר התלמידים מפתחים מיומנויות של למידה עצמית. הם מובילים את התהליך והלמידה, הם אחראים להתקדמותם והם עשויים להיות גם שותפים בתהליכי ההערכה(פרו' טלי טל, 2008).

הנחות יסוד ללמידה לפי גישת החקר

1. תהליך הלמידה בגישת החקר כולל ארבעה שלבים מרכזיים: זיהוי מצב המעורר בעיה או תופעות בעייתיות במצבים שונים, הגדרת הבעיה, חיפוש פתרונות לבעיה, מציאת הפתרון (פרו' ענת זוהר, 2007).

2. הלמידה מתמקדת בחיפוש תשובה לשאלה בעלת משמעות ללומדים ומפעילה חשיבה עצמאית מסדר גבוה.

3. חלק אינטגראלי בלמידה בגישת החקר הוא תהליך מידעני. במסגרת תהליך זה מתפתחת באופן הדרגתי ומבוקר היכולת להשתמש שימוש מושכל במגוון משאבי מידע להבניית ידע חדש.

4. הידע נבנה בתהליך פעיל שבו הלומדים מעמיקים את הבנתם בתכנים ונעזרים בנתונים רלוונטיים לעבודת החקר.

bottom of page